Η επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας για τον ιστότοπό σας είναι μια σημαντική επιλογή στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο της ανάπτυξης ιστοσελίδων. Το WordPress είναι μια πλατφόρμα που έχει ιστορία αρκετών ετών και συνεχίζει να είναι αγαπημένη τόσο των ιδιοκτητών ιστοσελίδων όσο και των προγραμματιστών Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τους παράγοντες που συνεχίζουν να κάνουν μια  ιστοσελίδα wordpress τόσο δημοφιλή πλατφόρμα για τη δημιουργία ιστοσελίδων.

Φιλικό περιβάλλον διαχείρισης – content management system ή CMS

Ο φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός του WordPress είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που επηρεάζουν την επιτυχία του. Μια ιστοσελίδα WordPress μπορεί εύκολα να πλοηγηθεί και να διαχειρίζεται κάποιος χωρίς προηγούμενη τεχνολογική εμπειρία. Η δημιουργία, η επεξεργασία και η δημοσίευση περιεχομένου είναι εύκολες διαδικασίες λόγω της φιλικής προς τον χρήστη διεπαφής και των απλών επιλογών μενού.

Ευελιξία και έξυπνος σχεδιασμός

Το WordPress μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ευρείας ποικιλίας ιστοσελίδων, από απλά ιστολόγια έως περίπλοκες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ή συστήματα κρατήσεων. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο καθώς ο πυρήνας του βασίζεται στα πρόσθετα – plugins. Τα wordpress plugins είναι κομμάτια κώδικα που εκτελούν συγκεκριμένες διεργασίες το καθένα. Οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν την ιστοσελίδα τους με την χρήση των κατάλληλων plugins για να ανταποκρίνονται στις μοναδικές απαιτήσεις. Επίσης το wordpress έχει μια τεράστια κοινότητα από developers ή εταιρείες που κατασκευάζουν και πουλούν ή μοιράζονται πρόσθετα και θέματα. Είτε είστε blogger, ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης ή επιχειρηματίας με e-shop, το WordPress σας δίνει την ελευθερία να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που είναι προσαρμοσμένος στους στόχους σας.

Plugin Ecosystem Rich

Ένα από τα μοναδικά πλεονεκτήματα του WordPress είναι το οικοσύστημα των πρόσθετων. Τα πρόσθετα – Modules είναι επιπλέον στοιχεία λογισμικού που μπορεί να ενσωματωθούν ομαλά στην ιστοσελίδα σας στο WordPress για να προσφέρουν νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Πάντα υπάρχει τουλάχιστον ένα πρόσθετο WordPress διαθέσιμο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, είτε χρειάζεται να βελτιώσετε την ασφάλεια, να συνδέσετε ροές κοινωνικών δικτύων ή να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας για τις μηχανές αναζήτησης. Η ευελιξία της πλατφόρμας ενισχύεται από την τεράστια βιβλιοθήκη προσθηκών και την κοινότητα προγραμματιστών που τα κατασκευάζουν.

Σχεδιασμός φιλικός προς το SEO

Το SEO είναι απαραίτητο για την επιτυχία και την έκθεση ενός ιστότοπου στις μηχανές αναζήτησης. Το WordPress έχει κατασκευαστεί με γνώμονα το SEO από προεπιλογή. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν και να ευρετηριάσουν τις πληροφορίες λόγω της σαφής κωδικοποίησης και δομής τους. Επιπλέον, μια ποικιλία προσθέτων – Modules για SEO, όπως το Yoast SEO, επιτρέπει στους χρήστες να βελτιστοποιούν το περιεχόμενό τους για τις μηχανές αναζήτησης χωρίς να κατανοούν σε βάθος τεχνικά ζητήματα.

Πόροι και Υποστήριξη της Κοινότητας

Το WordPress έχει μια μεγάλη και ζωντανή κοινότητα χρηστών, σχεδιαστών και προγραμματιστών. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων, την αναζήτηση καθοδήγησης και την ενημέρωση με τις πιο πρόσφατες τάσεις και τεχνολογίες, αυτή η κοινοτική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας. Τόσο οι νέοι όσο και οι έμπειροι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν πιο εύκολα από τις πλήρεις δυνατότητες του WordPress χάρη στην πληθώρα των σεμιναρίων, των φόρουμ και της τεκμηρίωσης που διατίθενται στο διαδίκτυο.

Συχνές ενημερώσεις και ασφάλεια

Το WordPress είναι αφιερωμένο στην προσφορά μιας αξιόπιστης και ασφαλούς πλατφόρμας. Οι ενημερώσεις / updates κυκλοφορούν συχνά από την ομάδα ανάπτυξης για τη διόρθωση σφαλμάτων και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και ασφάλειας της πλατφόρμας. Οι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα ισχυρό σύνολο πρόσθετων ασφαλείας για να βελτιώσουν την ασφάλεια των ιστότοπών τους.

Το WooCommerce  ώς πρόσθετο για την ανάπτυξη eShop


Για δημιουργία eshop υπάρχει ένα εξειδικευμένο πρόσθετο Module το WooCommerce. Από μόνο του το WooCommerce μετατρέπει ένα WordPress σε e-shop με τις βασικές λειτουργίες (καλάθι αγορών, εγγραφή μελών, προιόντικό κατάλογο, παραγγελιοληψία). Για περισσότερες λειτουργίες, υπάρχουν χιλιάδες πρόσθετα συμπληρωματικά του WooCommerce που ενισχύουν τις δυνατότητες του. Η I-xperts and Creative δραστηριοποιείται στην κατασκευή e-shop σε WooCommerce από το 2010.

Γιατί να το επιλέξετε

Η φιλική προς τον χρήστη διεπαφή, η προσαρμοστικότητα και η ολοκληρωμένη λειτουργικότητα του WordPress το βοήθησαν να αποκτήσει μια σταθερή φήμη ως πλατφόρμα για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Το WordPress προσφέρει τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση της ιδέας σας, είτε είστε αρχάριος που αναζητάτε να ξεκινήσετε ένα blog είτε έμπειρος προγραμματιστής που δημιουργεί μια περίπλοκη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου. Το WordPress πιθανότατα θα παραμείνει ένας πυλώνας της ανάπτυξης ιστού καθώς ο ψηφιακός κόσμος αναπτύσσεται περαιτέρω, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους και εταιρείες να δημιουργήσουν ουσιαστικές διαδικτυακές παρουσίες.